20 Aralık 2013 Cuma

Şartlı Deyimler ve Uygulamalar

if ŞARTLI DEYİMİ, if-else ŞARTLI DEYİMİ ve if-elseif-else ŞARTLI DEYİMİ
if şartlı deyimi, programcı tarafından belirlenen ve sadece 1 (true) veya 0 (false) değerlerinden birini sonuç olarak üretecek bir koşula bağlı olarak farklı işlemlerin gerçekleştirlmesine yardımcı olan bir programlama yapısıdır. Bu tanımdan hareketle, if şartlı deyimlerinde koşul olarak kullanılmak üzere, ilişkisel ve mantıksal operatörlerden faydalanabileceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. MATLAB’de, if deyiminin istenildiğinde program akışını değiştirmek amacına hizmet eden üç farklı kullanım şekli vardır:
if koşul
              işlem(ler)
end
1.kullanımda if ve end kelimeleri MATLAB için anahtar kelimelerdir. koşul, 1 (true) sonucu ürettiğinde if ile end arasındaki işlem(ler) gerçekleştirilir yani if bloğunun (gövdesinin) içerisine girilir. koşul, 0 (false) ürettiğinde ise if bloğunun içine girilmez ve program akışı end deyiminin bir alt satırına yönlendirir.
if koşul
      işlem(ler)
else
     işlem(ler)
end
2.kullanımda if, else ve end kelimeleri MATLAB için anahtar kelimelerdir. koşul, 1 (true) sonucunu ürettiğinde if ile else arasındaki işlem(ler), koşul0 (false) sonucunu ürettiğinde ise else ile end arasındaki işlem(ler) gerçekleştirilir.
if koşul1
    işlemler
elseif
    işlemler
else
    işlemler
end
3.kullanımda if, elseif, else ve end kelimeleri MATLAB için anahtar kelimelerdir. koşul1, 1(true) sonucunu ürettiğinde if ile elseif arasındaki işlemler gerçekleştirilir ve program akışı end deyiminin bir alt satırına yönlendirilir. koşul1, 0(false) sonucunu ürettiğinde ise koşul2’nin durumuna bakılır. Benzer şekilde koşul2, 1(true) sonucu ürettiğinde elseif ile else arasındaki işlemler gerçekleştirlir ve program akışı end deyiminin bir alt satırna yönlendirilir. koşul2, 0(false) sonucunu ürettiğinde ise else ile end arasındaki işlemler gerçekleştirilir. Bu kullanımda elseif’lerin sayısı duruma göre istenildiği kadar artıılabilir.
İPUCU: Kullanılan her if deyiminin muhakkak bir end karşılığı olmalıdır. Ayrıca if deyimi ile koşul arasında en az bir boşluk bırakılmalıdır.
İPUCU: sayi adlı değişkenin sadece 1 veya 0 değeri saklayan bir değişken olduğunu kabul edelim. Bu durumda if sayi==1 deyimi yerine doğrudan if sayi deyimini ve benzer şekilde if sayi==0 deyimi yerine de doğrudan if~sayi deyimini kullanabiliriz.
İPUCU: MATLAB metin düzenleyicisinde if deyiminin yanına koşul yazılıp ENTER tuşuna basıldığında imleç TAB kadar sağa otomatik olarak kaydırılır. Lütfen bu duruma müdahele etmeyiniz. Bu işlem editör tarafından maksatlı olarak, programın anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirlmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder