20 Aralık 2013 Cuma

Matlab'de Deyimler ve Bileşenleri

MATLAB komut penceresinden doğrudan çalıştırılabilen yada bir MATLAB dosyası içerisine kaydedilebilen ve MATLAB tarafından yorumlanabilen her  şey MATLAB deyimidir. MATLAb deyimleri değişkenler, rakamlar, operatörler ve fonksiyonlardan oluşturulurlar.
Değişkenler: eyimler içerisinde sayısal değerlerin yerini alan ifadelerdir. MATLAB bir değişken ile karşı karşıya geldiğinde, otomatik olarak bu değişken oluşturulur ve yeteri kadar bellek ayrılır. Eğer değişken daha önceden tanımlı ise MATLAB onun içeriğini değiştirir ve gerekirse yeni bellek ayırır.
Örneğin, >> x=50
komut saturundan işletildiğinde MATLAB 'x' adında bir değişken oluşturur ve 50 değerini bu değişkene atar.
Diğer bilgisayar dillerinde olduğu gibi MATLAB'in da değişken isimleri konusunda bazı kuralları vardır.
Değişken Tanımlama Kuralları
  1. Değişken isimleri daima bir harf ile başlamalıdır. İlk harfi başka harfler, rakamlar ve alt çizgiler (_) izleyebilir. Örneğin, '1sayi' uygun bir değişken ismi değilken, sayi_1 kullanılabilir bir değişken adıdır.
  2. Değişken isimleri noktalama işaretleri ve boşluklar barındırmamalıdır.
  3. Değişken isimleri içerisinde Türkçe karakterler olan ı,ö,ü,ğ,ç,ş kullanılmamalıdır.
  4. Değişken isimlerinin küçük ve büyük harf kullanımına duyarlı olduğu unutulmamalıdır. orta, Orta,ORTA veya orTa adlı değişkenler MATLAB için farklı değişkenlerdir.
  5. Değişken isimleri en fazla 63 karakter içerebilir ve bundan fazlası MATLAB tarafından dikkate alınmaz.
Değişkenlerin İsimlendirilmesi
  • Değişkenler ve daha sonraki bölümlerde ele alacağımız fonksiyonlar muhakkak kullanım amaçları dikkate alınarak ve anlamlı bir şekilde isimlendirilmelidir.
  • Örneğin kullanıcıdan klavye yoluyla alınacak ve ortalamaları hesaplanacak üç sayı, a,b,c veya x,y,z gibi jenerik değişken isimleriyle değil sayi1,sayi2,sayi3 gibi anlamlı isimlerle temsil edilmelidir.
  • Bir zorunluluk olmasa bile yazılan bir programın anlaşılabilirliğini artırmak adına değişkenler ve fonksiyonlar adlandırılırken bazı notasyonlardan faydalanılır.
Deve ve Paskal Notasyonları
  • Değişken tanımlamalarında Deve Notasyonundan (Camel Notation) ve dosya isimlendirmelerinde Paskal Notasyonundan (Pascal Notation) faydalanılabilir.
  • Deve Notasyonu ile tanımlanmış değişken isimlerine bir kaç örnek olarak sayi1, enKucuk, bankaHesapNo ve basamakSayisi verilebilir.
  • Paskal Notasyonu ile tanımlanmış dosya isimlerine örnek olarak AsalSayiMi.mve ToplayarakCarpma.m verilebilir.
  • .m daha sonra da öğreneceğimiz üzere MATLAB programlama dosyalarının uzantısıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder