20 Aralık 2013 Cuma

Hakkında

MATLAB
MATLAB bilim adamları ve mühendislere, matislere dayalı problemleri Fortan ve C gibi dillerden farklı olarak program yazmaksızın çözmede kullanılmak üzere bir sayısal hesaplama kütüphanesi (MATris LABoratuvarı) olarak tasarlanmıştır. Daha sonraları ise bir çok toolbox eklenerek geliştirilmiştir. MATLAB 1970'lerin sonunda Cleve Moier tarafından yazılmıştır. Cleve Moier aynı zamanda 'The MathWorks' firmasının da kurucusudur.
MATLAB bir yorumlayıcıdır. Bir derleyiciye ihtiyaç duyan programlama dillerinden farklı olarak bir MATLAB programı çalıştırıldığında satır satır makina diline çevrilir.
MATLAB Programının Tipik Kullanım Alanları
  • Algoritma geliştirme ve kod yazmada,
  • Matematiksel hesaplama yapmada,
  • Lineer cebir, istatistik, Fourier Analizi, filtreleme, optimizasyon, sayısal integrasyon vb. konularda hazır matematik fonksiyonlara ulaşabilmede,
  • 2D ve 3D grafikler çizmede,
  • Modelleme ve simülasyon yapmada,
  • Grafiksel arayüz oluşturmada,
  • Veri analizi ve kontrolü gerçekleştimede.
MATLAB Programlama Ortamının Tanıtımı
MATLAB PROGRAMLAMA ORTAMI
  1. Başlat Menüsü (Start)
  2. Komut Penceresi (Command Window)
  3. Çalışma Alanı (Workspace)
  4. Çalışma Dizini (Current Folder)
  5. Komut Geçmişi (Command History)
  6. Metin Düzenleyicisi (Editor)
Komut Penceresi: MATLAB ile iletişim kurulan ana penceredir. MATLAB yorumlayıcısı, kullanıcıdan gelecek komutları kabul etmeye hazır olduğunu gösteren '>>' biçiminde simge görüntüler. Örneğin, 4*25+6*52+2*99 gibi basit bir matematiksel işlemi yapmak için
     >>4*25+6*52+2*99 ifadesini yazıp ENTER tuşuna basınız.
            ans=
                        610
Komut Satırında Yanlışların Düzeltilmesi: Klavyede yer alan ok tuşları komut satırında yapılan yanlışların düzeltilmesine imkan verir.
Sonucun Ekranda Görüntülenmesini Gizleme: Bir deyim yazıp ENTER tuşuna basınca sonuçlar ekranda otomatik olarak görüntülenir. Buna karşılık deyimin sonuna ';' ilave edilecek olursa yapılan hesaplamalar ekranda görüntülenmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder